Except Integrated sustainability.
Flourish in a changing world.
Multi-disciplinary consulting, innovation and development organization working on advanced sustainability projects around the globe.

Grid Night - Cities Go Wild - Part II - Urban Biodiversity

News > A pollination of inspiration about urban biodiversity

Green Business Club Utrecht Centraal en Except sloegen de handen ineen bij de organisatie van Grid Night Cities go Wild. Gezamenlijk namen we het fenomeen stedelijke biodiversiteit onder de loep in een middag en avond vol inspirerende kruisbestuiving. Hoe krijgen we stadsnatuur fundamenteel ingebed in de gebiedsontwikkeling en het dagelijks beheer van het Utrecht Centraal gebied? En waarom is dat waardevol?

Na de vrijwel voltooide nieuwe stationshal gaat de komende jaren ook de Jaarbeurszijde van het station flink op de schop, als onderdeel van de CU2030 ontwikkeling.

De leden van de Green Business Club Utrecht Centraal maken zich sterk voor een duurzame ontwikkeling van dit gebied. Een van hen, Rabobank droeg aan de Grid Night bij door het prachtige hoofdkantoor beschikbaar te stellen voor zowel de middag workshops als het avond programma. Tijdens de workshop daagden Except en de gemeente Utrecht de deelnemers uit om 'natuurlijke interventies' in het gebied toe te opassen waarmee het gebied toeneemt in levendigheid, biodiversiteit, en als resultante daarvan ook in economische waarde. Wat als we alle daken, straten en watergangen als biotopen zouden beschouwen in plaats van uitsluitend als infrastructuur of bouwdelen? Welke effecten zou dat hebben op de gezondheid en het geluk van de mensen? Op de soortenrijkdom aan planten en dieren? En op de sociaal-economische ontwikkeling van het gebied? Met hulp van de online tool TEEB-Stad konden we hier niet alleen over dromen, maar ook concreet aan rekenen.

Na het heerlijke vegetarische diner nodigde moderator Monica Velasco ons uit om in de zaal ideeën uit te wisselen, vooruitlopend op het verhaal "Living with Life” van key note speaker Maike van Stiphout. Maike, directeur onderzoek bij Nextcity.nl, directeur van DS landscape architects hoofd landschapsarchitectuur bij de  Academie van Bouwkunst Amsterdam, toonde ons een letterlijk vogelvlucht perspectief op de stad. Aan de hand van diverse voorbeeld laat Maike zien wat de waarden van stadsnatuur zijn. Om deze filosofie te borgen in de praktijk hanteert zij zes op natuur gebaseerde ontwerpprincipes in haar projecten. Dit soort instrumenten en een gezonde dosis uithoudingsvermogen zijn voorwaarden voor een succesvolle aanpak.

Na inspiratie en filosofie werd het tijd voor debat. Drie pitchers brachten drie stellingen in: Nik van Nuland, vastgoedontwikkelaar bij Heijmans, Hans Krüse, stadsecoloog bij de gemeente Utrecht en Matthijs Bourdrez, oprichter van SolarSedum.

De grote gemene deler uit de korte debatten is dat stedelijke biodiversiteit in gebiedsontwikkeling alleen kans van slagen heeft wanneer vanaf de start van het proces in multi-disciplinair verband wordt gewerkt vanuit collectief gesteunde doelstellingen zoals een leefbare en gezonde omgeving. Dat is precies in lijn met de middag workshops, waarin multi-disciplinaire teams die voor het eerst bij elkaar zaten de drie gemeentelijke scenario's (business district, central park en hybride model) uitwerkten als ware het biotopen. Drie inspirerende denkrichtingen voor een levende en levendige stadswijk. Bekijk de resultaten in de Prezi.

 

Author

Except Integrated Sustainability

Tom Perkins
Strategic Design Engineer

Email  [javascript protected email address] [javascript protected email address]
Phone   +31 10 737 0215

Team

  • Bart Stoffels

    Stedenbouwkundige, procesmanager
  • Michiel van der Vight

    Senior Associate