Except Integrated sustainability.
Flourish in a changing world.
Multi-disciplinary consulting, innovation and development organization working on advanced sustainability projects around the globe.

Utrecht Community (UCo)

Project > Nationaal centrum voor duurzaam ondernemerschap

De Utrecht Community (UCo) is het nationale centrum voor duurzaam ondernemerschap, gebaseerd in Utrecht. UCo brengt 180 vooruitstrevende duurzame MKB's en ondernemers samen en faciliteert hen in een vooruitstrevend duurzaam, inspirerend en gezond pand in het centrum van Utrecht. Hier wordt ondernomen, gepionierd, duurzame projecten ontwikkeld en een gemeenschap gebouwd, op 7 minuten fietsen van Utrecht CS. Except ontwikkelde UCo in eigen beheer, en opende in 2017 haar deuren.

Except ontwikkelde de UCo duurzame werkcommunity zelfstandig, in navolging op het succes van RoCo in Rotterdam. UCo is een werkcommunity in het centrum van Utrecht waar ondernemers en MKB bouwen aan een duurzame samenleving. UCo’s energieneutrale monumentale loods beschikt over 1800m2 werk-, overleg- en demonstratieruimte. De monumentale loods is energie neutraal gerenoveerd, zo gezond en circulair mogelijk en daarmee een uniek duurzaam gebouw in Europa. 

Uco op TV!

Het concept

UCo is geboren vanuit de visie dat door samenwerking tussen  bedrijven en ondernemers in duurzaamheid we verder kunnen komen. Dit, gesterkt door een werkplek die de waarden en kracht van de community taskbaar maakt. UCo doelt om het nationale platform voor duurzaam ondernemerschap te worden, en richt  zich op concrete projecten voor Nederland, de regio Utrecht en de buurt.

UCo biedt hiervoor werkplekken voor community leden, gericht op MKB's met al enige ervaring, biedt inhoudelijke programma's, haakt partners aan en gaat actief de straat op om de  pionierende partijen in UCo te koppelen aan partners in de buitenwereld.

UCo opening in 2017 door de burgemeester van Utrecht

Het gebouw

We vonden een lege  treinremise van de NS in 2012, een gemeentelijk monument, voorheen dienstdoende als opslag. Met een uitdagend concept om het pand energie, water en afvalnetraal te maken, en zo veel mogelijk gifvrij, gecombineerd met een sterk businessmodel stapten we naar de NS toe. In de jaren hierna werkten Except en de NS samen om deze doelstellingen te realiseren.

Het ontwerp, ingenieursschap, uitvoering en bewaking werd uitgevoerd met een breed scala aan partners. Hoewel we niet al onze pionierende doelen bereiken komen we wel verder dan andere monumentale gebouwen voorheen hebben bereikt. UCo krijgt daarmee het meest duurzame kantoormonument  van Europa. De hal vol met gezonde planten, bomen en gifvrije, circulaire meubels, energieneutraal. De werkplekken hoofdzakelijk belicht met natuurlijk daglicht. Een plaatje van duurzame inspiratie.

UCo heeft een uniek ventilatiesysteem met extreem duurzame adiabatische koeling. Ook zijn alle interieurdelen en meubels circulair. Speciaal geselecteerde planten zuiveren de lucht. Alle kasten en op maat gemaakt meubilair zijn uitgevoerd door sociale werkplaatsen. En zo zijn er nog vele andere duurzame innovaties te zien in UCo, die we graag laten zien aan bezoekers.

Mer informatie over UCo, bezoekadressen, partners en geinteresseerden, zie de UCo website op www.utrechtco.nl.

 

 

Media & Downloads

Referentie Projecten

Utrecht Community (UCo)

Nationaal centrum voor duurzaam ondernemerschap

De Utrecht Community (UCo) is het nationale centrum voor duurzaam ondernemerschap, gebaseerd in Utrecht. UCo brengt 180 vooruitstrevende duurzame MKB's en ondernemers samen en faciliteert hen in een vooruitstrevend duurzaam, inspirerend en gezond pand in het centrum van Utrecht. Hier wordt ondernomen, gepionierd, duurzame projecten ontwikkeld en een gemeenschap gebouwd, op 7 minuten fietsen van Utrecht CS. Except ontwikkelde UCo in eigen beheer, en opende in 2017 haar deuren.

... read more >

ReGen Villages Oosterwold

Masterplan voor een zelfvoorzienende woonwijk

Voor ReGen Villages ontwikkelden we een wereldwijd uniek masterplan voor een zelfvoorzienende woonwijk bestaande uit 203 woningen. Het plan  is ontworpen op een terrein van 25 hectare in het gebied Oosterwold dat zich op slechts 20 minuten van Amsterdam bevindt. Het is een voorbeeld van zelfvoorzienend, betaalbaar en regeneratief wonen.

... read more >

Sterkenburg Overmorgen

Middeleeuws kasteel Sterkenburg innoveert een nieuwe toekomst

Veel historische erfgoed in Nederland staat voor de uitdaging om businessmodellen te vinden die hun culturele erfgoed beschermt en optimaliseert in deze snel veranderende wereld. De eigenaren van het Middeleeuwse kasteel Sterkenburg in Driebergen besloten om die uitdaging aan te gaan. Ze gingen op zoek naar nieuwe manieren om de economische en sociale waarde van hun erfgoed nieuw leven in te blazen. Hiervoor brachten ze een multidisciplinaire groep van duurzaamheids experts van Except Integrated Sustainability bijeen. Except ontwierp een speciaal programma die de kansen van de plek laat zien. Het resultaat is een routekaart met concrete en snelle kostenbesparingen voor de korte termijn, en daarnaast biedt het nieuwe handvatten voor het kasteel om een rol te spelen in de samenleving van vandaag en morgen.

... read more >

Contact

Except Integrated Sustainability

Tom Bosschaert
Director

Email  [javascript protected email address] [javascript protected email address]
Phone   +31 6 13745737

Team

  • Michiel van der Vight

    Senior Associate
  • Mirjam Schmüll

    Urban strategist, procesbegeleider
  • Merel Stolker

  • Maaike Stevens