Except Integrated sustainability.
Flourish in a changing world.
Multi-disciplinary consulting, innovation and development organization working on advanced sustainability projects around the globe.

San Francisco Transbay / Salesforce Park

Project > 's wereld's grootste ecologische dakpark

Dit project realiseert 's werelds grootste dakpark in het hart van een van de spannendste steden van het westelijk halfrond, door een bestaand centraal station te transformeren in een ecologische motor: Salesforce Park.

Het ontwerp, ontwikkeld door Except samen met Pelli Clarke Pelli Architects, gebruikt deze kans om de oude betonnen kolos te transformeren in een stadshub waarin een nieuw stadspark, waterzuivering, efficiënt transport en energieopwekking samen gaan. Biodiversiteit, gezondheid en duurzaamheid staan voorop in dit vooruitstrevend voorbeeld van stadsvernieuwing. Het project startte in 2007 en werd opgeleverd in 2019.

Het project maakt gebruik van innovatieve technieken voor water- en luchtzuivering, ecosysteemdiensten, biodiversiteits boosters en voegt een spetterende nieuwe groene ruimte in de stad toe. Biodiversiteit, gezondheid en duurzaamheid staan centraal in dit voorbeeld van vooruitstrevende stadsvernieuwing.

Het project begon in 2006, won de ontwerpwedstrijd in 2007, en de bouw startte in 2010. Het werd omgedoopt tot 'Salesforce Park' in 2017 en werd in 2019 voltooid.

 Van concept tot uitvoering

De herontwikkeling van de Transbay-terminal was een van de grootste architectuurwedstrijden van de afgelopen decennia. We werkten samen met architectenbureau Pelli Clarke Pelli aan het conceptueel ontwerp, presentatie en visualisatie, pleitten voor een ongekend ecologisch park op het dak en wonnen in 2007.

We wilden de wereld laten zien dat een park op het dak meer kan zijn dan potplanten en een eenzame olijfboom, en een echte ecologische entiteit kan worden, met ruimtelijke kwaliteit, gezondheidsvoordelen, economische waarde en biodiversiteit.

Op 20 september 2007 maakte het TJPA-wedstrijdpanel bekend dat we de wedstrijd hadden gewonnen. De bouw is afgerond in 2019.

Foto bij opening Salesforce Park, augustus 2019 (foto: Nikki Collister)

 
Gevierd voorbeeld

In de ontwerpwedstrijd stond de vervanging van de bestaande Transbay transporthub centraal, met het oog op de creatie van een kenmerkende toren voor de stad San Francisco. De zorgen over het milieu waren aanzienlijk, de ontwikkelingstijd was kort en er stond veel op het spel. Pelli Clarke Pelli huurde Except in om gezamenlijk het gebiedsconcept te ontwikkelen.

Foto bij opening Salesforce Park, augustus 2019 (foto: Nikki Collister)

 
Samen met onze milieutechnische partner Atelier Ten culmineerde het Transbay-ontwerp in een wereldwijd unieke propositie. Except was betrokken bij de ontwikkeling van het overkoepelende concept, het dakpark, ecologisch systeem, waterpartijen, kabelbanen/gondels, hoofdplein, brugverbindingen en landschapsontwerp.

In 2017 werd het project omgedoopt tot het 'Salesforce Park', om naast de 'Salesforce Tower' te komen tot een langdurige sponsorovereenkomst met het Salesforce-bedrijf.

Media & Downloads

Referentie Projecten

Mooi en Duurzaam Schiebroek-Zuid

Na-oorlogse sociale woningbouw herontwikkeling

Except ontwikkelde deze visie en flexibel plan van aanpak voor het opwaarderen van de naoorlogse sociale woningbouwwijk Schiebroek-Zuid in Rotterdam.  De integrale visie transformeert de wijk gedurende 30 jaar naar een zelfvoorzienend en duurzaam woongebied. Het past een breed scala toe van innovatieve energiesystemen, stadslandbouw, sociaal en economisch programma, en renovatietechnieken.

“Mooi en Duurzaam Schiebroek-Zuid” is ontwikkeld in opdracht van woningbouwcorporatie Vestia en het InnovatieNetwerk.

... read more >

Roadmap to the BGI Manual

Bridging the knowledge gap in the field of Blue Green Infrastructures

Blue Green Infrastructures (BGI) increase the resilience of urban and rural landscapes, integrating their core functions with natural features and processes. Hurdles exist in the process of translating BGI-related knowledge and data from science to practice, and a tool that facilitates this transfer is still missing. We conducted a research in collaboration with a team of partner organizations (JNCC, IFLA Europe, BiodivERsA, and NRW), to pinpoint key preliminary knowledge to design such a tool, and collected our key findings in a report downloadable on this page.

... read more >

Contact

Except Integrated Sustainability

Tom Bosschaert
Director

Email  [javascript protected email address] [javascript protected email address]
Phone   +31 10 7370215